Најпознатиот психијатар е сигурен: Психолошки нездравите луѓе се фанатици на здрав начин на живот!

Карл Густав Кунг е швајцарски психијатар, светски признат основач на аналитиката и комплексната психологија.

„Психолошки нездравите луѓе се обично фанатици на здравиот начин на живот. Постојано тежнееат да конзумираат правилна исхрана и пијалоци, не пушат цигари и не пијат вино, потребни им се многу витамини и опседнати се со аптеките.

Секогаш правилно се хранат, но никогаш не остануваат здрави до крај. Навистина, грешникот обично се чувствува подобро од победникот, бидејќи тревата секогаш расте побрзо од пченицата. Сите генијалци се жалат за тоа.

Оние кои секогаш водат огромна грижа за себе, секогаш се разболуваат. Оваа неверојатна страст, на пример, да се пие вода, го зголемува нивниот внатрешен страв, односно стравот од смртта.

Нешто во нив постојано им говори: Боже не дозволувај да умрам сега, бидејќи уште не преживеав!“