НАУЧНИЦИТЕ ОБЈАВИЈА: На Венера е откриен фосфин, гас што може да значи живот

Ова е првпат фосфин да биде откриен на која било карпеста планета, освен на Земјата.

Атмосферата на Венера содржи траги од фосфин, гас што може да се припише на живите организми на Земјата, објавија научниците.

Состојбите на Венера често се опишуваат како пеколни, бидејќи таму дневната температура е доволно висока за да се раствори оловото, а атмосферата е скоро целосно составена од јаглерод диоксид.

Група британски експерти користеле телескопи на Хаваите и чилеанската пустина Атакама за да го набљудуваат горниот слој на облаците на Венера, околу 60 километри над нејзината површина.

Откриле траги од фосфин, запалив гас што често се формира на Земјата со распаѓање на органска материја, тврди Бета.

Во една статија во списанието „Природна астрономија“, научниците истакнаа дека присуството на фосини не го докажува животот на Венера.

Но, бидејќи облаците на Венера се многу кисели и затоа многу бргу го уништуваат фосфинот, истражувањата покажаа дека нешто го создава одново. Тие заклучија дека на Венера се случува „необјаснива хемија“.

Главниот автор на студијата, Џејн Гривс, професор на Факултетот за физика и астрономија во Кардиф, во интервју за АФП повтори дека фосфинот сам по себе не е доказ за животот на првиот сосед на Земјата.

„Дури и ако планетата е богата со фосфор, можеби недостасува нешто друго важно за животот, некој друг елемент или условите се премногу топли или премногу суви“, рече таа.

„Знак за можно присуство на живот“

Таа посочи дека ова е прв пат фосфин да се открие на која било карпеста планета, освен на Земјата.

Алан Дафи, астроном од Кралскиот австралиски институт и Универзитетот Свинбурн, во својата реакција на студијата рече дека е примамливо да се заклучи дека фосфинот на Венера е произведен од животни форми, „но не треба да се исклучи ниту еден небиолошки начин на неговото формирање“.

Откритието тој го нарече „еден од највозбудливите знаци на можно присуство на живот надвор од Земјата“ што го видел во неговата кариера.

Томас Зурбучен, претставник на вселенската мисија на НАСА, смета дека истражувањето е „интригирачко“.

Венера, која се врти во спротивна насока од Земјата и каде денот е 243 пати подолг, е предмет на интензивно истражување на астрономите.

Големината е толку блиска и слична на нашата планета што некои експерти веруваат дека служи како предупредувачки знак за тоа што може да се случи во случај на неконтролирани климатски промени.


Фото: EPA

Можеби ќе ве интересира:

НАУЧНИЦИTE ВО ШОК: Месечината започна да кородира