НЕМА ВЕЌЕ ТРОШОЦИ: Се укинува роамингот на Западен Балкан-еве од кога

Надоместокот за роаминг во земјите од регионот ќе биде целосно укинат од 1 јули, што ќе значи повеќе пари во буџетот за граѓаните на овие земји, но и за деловните субјекти, изјави  генералниот секретар на Советот за регионална соработка Мајлинда Брегу.

-Граѓаните ќе имаат малку повеќе пари во џебот, оние што би се потрошиле доколку ги платат тие сметки во регионот поради тарифите предизвикани од роаминг. Второ, мислам дека е важно да се нагласи дека не само што е зголемен бројот на луѓе кои користат Интернет, туку и за време на пандемијата сфативме дека е зголемен износот на време што луѓето го поминуваат на Интернет, што исто така дава одредена тежина - изјави таа.

Забележано е дека младите во регионот сметаат дека олеснувањето на роамингот е корисно како и слободата на движење, поради што, како што рече, тоа ќе биде одлична порака и за нив.

Со оглед на тоа што пандемијата влијаеше на економскиот развој на земјите, Советот за регионална соработка проценува дека подобрата соработка меѓу нив може да заштеди значително.

Како пример, Брегу ги издвојува „зелените коридори“. Ова се меѓународни линии за транспорт за транспорт на храна и друга неопходна стока, кои беа отворени на 13 март 2020 година.

Таа исто така оцени дека е одлично што лидерите во регионот го прифатија планот за заедничкиот регионален пазар во ноември.

-Пазар кој ќе има заедничка политика во областа на иновациите, индустријализацијата, дури и помошта за туризмот и сл. Она што мислам дека ќе биде најважно е дека, отсега натаму, тие нема да се фокусираат само на испорака на потребното. 

„Очекуваме првите работи што ќе бидат на тоа поле да бидат претставени на самитот во Берлин, што ќе се случи до јули, особено оние што се однесуваат на слободата на движење во регионот со лични карти“, рече Брегу.