Невролог нуди објаснување за тоа што му прави порнографијата на машкиот мозок: Мозокот учи да се возбудува кога другите имаат секс.

Со ширењето на онлајн содржините, порнографијата игра сè поголема улога во нашите животи, а сега невролог ги предупредува сите оние кои редовно консумираат содржини за возрасни…

Д-р Ендрју Хуберман, познат невролог од Стенфорд, ги сподели своите размислувања за можните опасности што ги демнат оние што му се молат на богот Онанис, особено младите мажи кои консумираат обилни количини порнографија и редовно ги билдаат рацете. Зборувајќи со Јутјуберот Крис Вилијамс, докторот објасни зошто порнографијата е лоша и во што, според него, негативно влијае на личниот сексуален живот на потрошувачот.

„Има многу податоци што ја поддржуваат идејата дека вашиот мозок учи да се возбудува гледајќи други луѓе како имаат секс, што не мора да значи способност на една личност да се возбудува кога е еден на еден“, рече Хуберман. . „Ова е особено точно кај младите луѓе кои консумираат многу порнографија и чиј мозок учи да се возбудува кога другите имаат секс.

„Морам да нагласам дека на ова прашање пристапувам само низ објективот на биологијата“, додаде докторот. „Јас не сум ни психолог и дефинитивно не сум политичар во секој случај, барем не се уште, и иако имам идеи поврзани со последно споменатата гранка, едноставно нема јавно да разговарам за тоа.

„Сепак, идејата зад ова е дека не велам дека порнографијата е дефинитивно добра и лоша како стимуланс на мозокот, туку сакам да истакнам дека нејзината достапност во неговата екстремна форма е навистина моќен стимул, исто како и другите моќни стимуланси од секаков вид - исклучително вкусна храна“, екстремна порнографија, екстремни искуства како скокање со банџи и се што предизвикува ослободување на допамин. Колку е повисоко нивото на допамин, толку е поголем падот што следи, и секој што доживува висока возбуда не само што паѓа на основната линија, туку паѓа многу под неутралната линија“.