Никогаш не би погодиле! Дали знаете за што служи гајката под јаката на кошулата?

Гајката под јаката, на задната страна на машките кошули е составен дел од оваа облека за многумина денес, но сигурно сте се запрашале зошто е таму.

Гајката на задната страна на машката кошула сега е бескорисен моден додаток, но порано била многу функционална, пишува магазинот City.

На таа гајка порано се закачуваше кошулата за да не се тутка. Во Америка, исто така, се нарекуваше овошна јамка, девојките ја користеа оваа гајка за да ги повлечат мажите што им се допаѓаат. 

Гајката беше особено важна во времето кога се носеа марамите и вратоврските, бидејќи служеше за полесно прицврстување. Во текот на седумдесеттите, мажите ја користеле оваа гајка за да покажат дали се во врска. Ако беа слободни, ја вадеа (сечеа) гајката од грбот. Меѓутоа, кога пристигнале гардеробите и закачалките, гајката повеќе не била потребна, туку останала како детаљ.


Фото: unsplash