Ова е најголемата мистерија на денешницата: Некој не може да ја дешифрира (ВИДЕО)

Шифрирана порака, вонземски артефакт, алхемиско пишување ... Ова се само некои претпоставки за тоа што би можел да претставува ракописот „Војникот“, еден од најмистериозните ракописи во човечката цивилизација.

Ракописот „Војникот“ е една од најголемите мистерии на денешницата. Оваа книга од 15 век не е дешифрирана до денес, а многу криптографи од целиот свет го посветија својот живот обидувајќи се да ги протолкуваат цртежите и натписите во овој ракопис.

Ракописот  „Војникот“, мистериозен ракопис, напишан со непознато писмо и насликан со растенија и хороскопски знаци, се состои од околу 240 листови пергамент.

Се верува дека илустрираната книга од непознат автор на непознат јазик, со цртежи на непознати растенија, е стара околу 600 години. Името го доби по американскиот книжар со полско-литванско потекло, Вилфрид Војниќ. Тој го најде изданието во 1912 година во Италија.

Одамна се веруваше дека книгата е дело на францисканскиот монах Роџер Бекон, кој живеел во 13 век, но подоцна анализата на пергамент утврдила дека ракописот датира од 15 век.

Некои експерти веруваат дека ракописот, кој исто така содржи илустрации и дијаграми, е дело на италијанскиот гениј на италијанската ренесанса Леонардо да Винчи.

Содржината на ракописот е енигма. Рачно напишаниот кодекс е проучен од многу криптографи, но досега никој не го дешифрирал текстот.

Текстот е напишан со еден вид азбука, која има 40 различни букви или симболи. Научниците немаат сериозна претстава за она што е напишано во текстот, а анализираните слики имаат неколку контури, така што тие можат да ја претставуваат анатомијата на човечките или животинските органи, клеточната структура или соѕвездието на небесните тела, а само се претпоставува дека тоа е научна книга стара најмалку половина век.


Досега, научниците дефинираа дека има пет одделни сегменти од книгата, што значи пет тематски области или поглавја, а најпрепознатливото поглавје е таму каде што има слики од некои животни - суштества кои изгледаат како комбинација од риби, гуштери и змии.

Во други сегменти, би се рекло дека зборуваме за географски концепти, бидејќи на сликите можете да видите цртежи кои се прилично слични на денешните континенти на Америка, Европа и Африка, но овие се‘ уште се само претпоставки. Така, еден дел од ракописот може условно да се нарече астрономски, бидејќи содржи слики од некои соѕвездија, кои не им се познати на астрономите.

Ракописот, кој никој до денес не можел да го дешифрира, се чува во Библиотеката на ретки книги и ракописи на Бејнеке на Универзитетот Јеил во САД.


Извор: krastarica.com

Фото и Видео: Youtube