Ова е Роберт на 18 години! Помина 37 ГОДИНИ во затвор НЕВИН, а сите ги гледаат сликите по ослободувањето со НЕВЕРУВАЊЕ: ДНК тестот стави крај на една од НАЈГОЛЕМИТЕ НЕПРАВДИ на светот

Пред повеќе од три или четири децении, на инспекторите и на форензичарите им беше тешко да бидат 100 проценти сигурни во нивната проценка кога станува збор за пронаоѓање на лицето одговорно за убиство, бидејќи технологијата достапна во тоа време не можеше да ги обработи сите докази - како што е ДНК на жртвата, на пример - така што не беше толку ретко многу невини луѓе да поминат години и години во затвор одговарајќи за кривично дело што не го сториле. Една од најпознатите такви приказни е онаа на Роберт Дубоа од Тампа, Флорида.

Роберт имал само 18 години кога полицијата го обвинила за убиство на девојката Барбара Грамс. Таа беше на негова возраст, а нејзиното безживотно тело беше пронајдено одамна во 1983 година зад стоматолошка ординација. Несреќната девојка се враќала доцна во ноќта од работа кога трагично го загубила животот. За тоа убиство, Роберт Дубоа беше невин обвинет и помина 37 години во затвор, во мала соба зад решетки обидувајќи се да ја докаже својата невиност.

Црн облак се надвисна над семејството Дубоа

Како некој што важеше за проблематично момче затоа што животот не му беше лесен - потекнуваше од сиромашно семејство, имаше еден брат и четири сестри, едната почина кога имаше само две години, неговиот татко стана инвалид, а нивната куќа изгоре во страшен пожар. Една од постарите сестри подоцна побегнала од нив на 15-годишна возраст, обвинувајќи го нејзиниот вујко за сексуална злоупотреба, а нејзината баба за малтретирање.

И како некој што израснал во толку многу дисфункции, како тинејџер во незгодни години, се вплеткал во проблематични општества, живеел бунтовнички живот, но секогаш во законски рамки.

За жал, недостатокот на технолошки развој и сомнителните инспектори, кои во тоа време во проблематичните американски населби секогаш ги „бираа“ истите луѓе како потенцијални виновници, па 18-годишниот Роберт многу лесно „падна“ на списокот на осомничени.

Го осудиле врз основа на трагата од каснување на жртвата

Главниот „доказ“ што инспекторите го користеле при пронаоѓањето на одговорниот за убиството бил трагата од каснување на жртвата, со земање на отпечатоците од забите на наводните осомничени некако го поклопил жигот од Роберт на телото на убиената девојка. Овој тип на докажување подоцна стана апсолутно дискредитиран во судските постапки.

Бидејќи можноста за испитување на ДНК на сторителот во тоа време не беше можна, Роберт Дубоа беше обвинет за убиство од прв степен и речиси четири децении се обидуваше да ја докаже својата невиност - залудно! До 2020 година, кога на овој начин, преку ДНК тестирање беше утврдено дека генетскиот материјал на телото на жртвата не се совпаѓа со оној на Роберт и - конечно е ослободен!

Доби 14 милиони долари отштета од државата

Тој тогаш како 56-годишен доби 14 милиони долари отштета и отштета за невино издржување на казната, но никој не може да му надомести повеќе од три и пол децении залудно потрошен живот.

Сепак, тој се обидува да го продолжи животот оптимистички и да изгради подобра иднина во наредните години, а моментално работи како директор за одржување на кантри клуб во Тампа - градот што му ја предизвика најголемата траума во животот.

Поради тешката и необична судбина, тој стана многу популарен во американските медиуми, а со тоа и во целиот свет, па затоа на социјалните мрежи сега кружат неговите фотографии за време на апсењето и излегувањето од затвор, каде многумина тажно коментираат за годините на неговото лице поради кои оставија видлива трага.

Извот: Жена блиц

Фото: Профимедиа