„Просам за пари, но имам стан и скапа облека: Шокантна исповед на питачот кој заработува просечна плата на ден

фото:PIXABAY

Бездомникот открил дека ги измамил сите што му дале пари само со тоа што бил облечен во партали. Човекот, познат како Дерик, обично носи чизми од 200 фунти и јакна од 250 фунти и има свој стан во Глазгов.

Во интервју со поранешниот војник Ед Стафорд, кој помина 60 дена на улица во програма за истражување на бездомници, тој прифати улога во ТВ-документарец. Стафорд претходно изјави дека еден бездомник во Глазгов се пожалил дека јавноста го „храни“.

Емисијата открива дека Стафорд најпрво се сретнал со Дерик на неговото место за питачење во близина на градскиот плоштад. Дерик тогаш му рекол дека Глазгов е опасен за бездомниците и дека бил прободен и ограбен неколку пати. Два дена подоцна, се сретнале во кафуле далеку од вообичаениот терен на Дерик, а поранешниот капетан на британската армија Стафорд (43) не можел да верува колку е добро облечен човекот кој го заозна како бездомник. Стафорд, истражувачот кој стана првиот човек што го преминал целиот тек на Амазон, едвај го препознал.

Дерик, кој тврди дека се бори со зависноста од таканаречената улична дрога, призна дека има стан. „Се облекувам така и доаѓам и заработувам пари. Денес нема да питачам, затоа се облеков нормално - како и инаку“, рекол тој.

„Луѓето не ви даваат пари кога сте облечени во скапа облека - чизми од 200 фунти, јакна од 250 фунти и фармерки од 100 фунти. Тие едноставно не го прават тоа. „Доволно е тешко инаку да се добијат пари од луѓето“, рече тој.


Претходните епизоди покажаа како лажните питачи можат да заработат дури 600 фунти на ден. Стафорд рече дека се здебелил 5 килограми затоа што минувачите му давале храна и дека заработувал до 200 фунти на ноќ додека го правел истражувањето.

извор:beograd.in