Прва во Европа прогласи крај на пандемијата со коронавирус: Што се случува со Словенија?


Во СЛОВЕНИЈА, во последните 24 часа беше потврден само еден случај на инфекција со коронавирус од 272 тестови, а две заразени лица починаа, објави вчера словенечката влада.

Ова е големо намалување на новите случаи во однос на претходниот ден, кога се потврдени девет инфекции, со една смрт.

Единствениот потврден нов случај на инфекција е регистриран во последните 24 часа во општина Градец.

Од Словенија од почетокот на епидемијата се потврдени вкупно 2.181 случаи на инфекција, а починале 122 заразени лица.

Во моментов има 228 активни инфекции, 20 пациенти се лекуваат на третман со ковид-19, вклучително и една во единицата за интензивна нега.

Епидемиолозите се задоволни што состојбата во Хастраник се смирува, каде до досега се потврдени 43 инфекции со фокус во домот за стари лица, бидејќи веќе четврти ден нема нови инфекции.

Иако оваа земја прва прогласи крај на пандемијата во Европа, сепак како што го нарекуваат властите „вториот бран“ не ги одмина.