Rebecca Sharrock: Жена која може да се сети на секоја секунда од својот живот (ФОТО)


Дали би сакале да имате супер меморија и да можете да го запомните секој детал од вашиот живот? Верувале или не, постои жена која може да се сети на секоја секунда од својот живот и нејзиното име е Ребека Шарок.

Rebecca Sharrock живее во Бризбејн, Австралија и може да се сеќава на целиот свој живот до најмалите детали.

Сите настани се складирани во нејзиниот мозок од моментот на нејзиното раѓање и таа може директно да пристапи до нив кога сака.

Се сеќава дека нејзините родители ја ставиле на возачкото место за да ја сликаат, само два дена откако се родила, и како капакот на седиштето и воланот ја разбудиле нејзината љубопитност.

Ребека се присетува на своите први соништа на 18 месеци, не разликувајќи ги соништата од реалноста и мислејќи дека навистина некаде заминува од дома, поради што секогаш сакала нејзината мајка да биде со неа.

Лесно се сеќава како лежела во креветот, гледајќи ги играчките околу себе и како мајка и дошла да ја храни кога таа не можела ни да зборува, ниту да оди. Таа го гледа тоа јасно како да се случило вчера.

Ребека се сеќава не само на визуелните слики, туку и на мирисите, па дури и на чувствата и сензациите што ги доживеала во одреден момент во минатото.

Долго време живееше самоуверено, мислејќи дека сите на светот имаат такво сеќавање. Потоа, во адолесценцијата, таа почна да се сомнева дека нешто не е во ред со неа.

На 21-годишна возраст, Ребека дознала за нејзината уникатност кога нејзините родители и покажале извештај за луѓе со феноменални сеќавања.

Ребека била изненадена кога сфатила дека е меѓу 60-те луѓе во светот со високо супериорна автобиографска меморија (ХСАМ) или хипертимезија.

Хипертимезијата е невролошка состојба на мозокот во која едно лице може брзо и без напор да репродуцира во меморијата кој било фрагмент од неговиот минат живот.

Тоа може да бидат некои социјални настани или лични искуства, а сеќавањата се јасни како да гледате висококвалитетно видео.

За да ја потврди дијагнозата, Ребека морала да помине неколку години различни анализи и многу тестови.

Неколку години подоцна, Ребека им кажала на научниците за темната страна на нејзиниот подарок, што таа го нарекува проклетство.

Иако хипертимезијата изгледа како одличен подарок, таа има и негативна страна.

Луѓето со оваа дијагноза имаат постојан пристап до сите непријатни моменти од минатото. Можам да се сетам на сите детали од секој погрешен момент во мојот живот, и се разбира, таквите мисли се доста предизвикувачки да се контролираат.

Проблемот не е толку во најмалите визуелни детали, туку во репродукцијата на лошите чувства и емоции.

Некои луѓе со хипертимезија велат дека нивните сеќавања се добро организирани во мозокот, како книги на полица по азбучен ред, но меморијата на Ребека е хаотична.

Нејзиниот ум е полн со грижи; тоа често и предизвикува несоница и главоболки. Можеби тоа е затоа што и таа има потврдена дијагноза на аутизам, но животот на Ребека не се претвори во кошмар.

За среќа, таа научила како да ги надмине лошите спомени со позитивни. Ако некој лош момент почне да и влегува во умот, го покрива со среќно парче од нејзиниот живот, а тоа е најубавиот дел од хипертимезијата.

Друга особина што ја научи Ребека е способноста да го претвори секој кошмар во среќен и убав сон.

Таа може да гради и создава што сака за време на спиењето и може да ги памети сите нејзини соништа. Не сите луѓе со хипертимезија ја имаат оваа способност, но некои исто така пријавиле дека имаат луцидни соништа кои би можеле да ги контролираат.

Патем, единственото сеќавање кое Ребека го нема е нејзиниот роденден; не знае како се чувствувала во утробата на нејзината мајка и вели дека не би сакала да се сеќава на тоа.

Денес Ребека живее обичен живот. Не сака големи промени и сака да размислува и чувствува како што е навикната.