Решена е мистеријата за фаталниот Бермудски триаголник: Легендата станува реалност, пронајдени докази

Бермудскиот триаголник, познат и како Ѓаволски триаголник, е слабо дефиниран регион во Северниот дел на Атлантскиот Океан, каде исчезнаа многу авиони и бродови.

Во близина на овој таканаречен триаголник се наоѓа една од најбараните бродски рути во светот, кои пловните објекти често ги користат за пристаништа во Америка, Европа и Карибите. Сепак, можеби ова не е премногу погрешно.
Во 2005 година, морските биолози Кунеми Кубодера и Киоичи Мори снимија џиновски лигњи во тие води, кои агресивно ги напаѓаа мамките.

- Во октомври 2005 година, јапонските научници открија зачудувачко откритие на брегот на Токио, во близина на островот Бонин. Џиновска лигња долга околу 9 метри. Истражувачите од јапонскиот национален музеј на науки го идентификувале суштеството како Архотеутис - редок вид што напаѓа мамка со крајна сила и насилство.

Истражувачот на Бермудите, Роб Симон смета дека откритието докажува дека нешто слично можело да се скрие во водите на Бермуди. Тој во 2007 година рече:

- Легендата за џиновската лигња не е легенда - тие постојат - некои од нив се долги над 150 метри, ако можете да го замислите тоа. Не знаеме што има во длабочините на океанот, ова би можело да биде џиновско суштество на овој дел од океанот. Можеби неговите извори на храна се таму, не знаеме, но тоа може да го објасни мистериозното исчезнување на некои бродови.

Д-р Џеф Марлиаве, експерт за октоподи од аквариумот Ванкувер, објасни зошто октоподот не може да живее во такви води. Сепак, тој не ја исклучи можноста за џиновска лигња, додавајќи: „Џиновскиот октопод се јавува само во североисточниот дел на Тихиот океан, еден вид октопод што може да се појави во регионот на Бермудскиот триаголник би бил многу мал вид и би се наоѓал во близина на крајбрежјето.

Сепак, секако не во централниот дел на Бермудскиот триаголник, кој во основа има песочно дно.

- Сега кога луѓето зборуваат за џиновски октоподи кои напаѓаат чамци, тоа веројатно доаѓа од оние многу стари приказни од времето на истражување, китовите и едрилици, кога на гравурите се гледа како некои животни напаѓаат мали бродови - наведува тој


извор:beograd.in