СИТЕ се придржуваат до овој обичај, а не се ни свесни дека прават грев: Руски свештеници тврдат дека тоа не е правилно

Фото: Printscreen

Свеќата, како и иконата и темјанот, имаат функција да ги доведат верниците и парохијаните во вистинско расположение.

Некои парохијани веруваат дека во црквата се палат онолку свеќи колку што спомнуваат луѓето во молитва. Се верува дека една свеќа е запалена за една душа.

Претходно, свеќи се користеа во куќи и храмови за да се осветли просторијата. Првично, тие доминираа во храмовите. Со текот на времето, свеќата станува симбол на светлината што е поврзана со добар почеток.

„Јас сум светлината на светот“, вели Исус Христос. Врз основа на ова, можеме да заклучиме дека свеќата не е симбол на човечката душа. Според рускиот свештеник Александар Белосулудов, свеќата е симбол на молитва. Но, неговиот пламен не ја заменува молитвата.

Свеќата, како и иконата и темјанот, имаат функција да ги доведат верниците и парохијаните во правилно расположение. Затоа, купувањето и палењето свеќи во црквата според овој свештеник нема друга функција освен чиста донација за црквата.

Единствено што му е важно на Бога е нашето чисто срце и искрената молитва, а не е важно колку свеќи палиме и на кого ги посветуваме!

На прашањето од верниците дали свеќата за мртвите може да се запали на кое било друго место освен во црквата или на гробиштата, руските свештеници наведуваат дека е поважно да се молат за душите на починатиот, и да ја запалат свеќата таму каде што сметаме дека е потребно!


Извор: beograd.in