Точно знаеше кога ќе умрат тој и споругата: Ја предвиде короната и доаѓањето на спасителот

Волф Месинг бил магионичар кој уживал голема репутација во Русија во текот на 20 век.

Rоден во 1899 година во сиромашно еврејско семејство во близина на Варшава (тогаш на периферијата на Руската империја). Момчето многу рано почнало да покажува извонредни способности. Волф знаеше лежерно да каже нешто попатно, а подоцна тоа ќе се оствари.

Соседите сериозно се исплашиле од момчето, нарекувајќи го ѓавол. Многумина го сметаа неговиот подарок за проклетство. Таткото често го тепал синот за да не ги преплаши селаните со своите пророштва, надевајќи се во длабочините на душата дека ќе оди да студира теологија, ќе стане свештеник и ќе се смири.

Но, Волф Месинг не сакаше да стане свештеник. Како тинејџер побегнал од дома за да избега од тепањето и религиозните учења на татко му. Пристигнувајќи на железничката станица во Варшава, Волф се качува на воз за Берлин.

Бидејќи немал билет, се сокрил под клупите во пајтонот. Кога кондуктерот го извлекол со извик „Покажи ми го билетот“, Волф грабнаl парче хартија, му го подаl на кондуктерот додека во главата си ја повторувал мантрата: Ова е мојот билет... Ова е мојот билет. ..

И кондуктерот навистина го „виде“ билетот на тоа празно парче хартија. Тогаш Волф за прв пат сфатил дека има неверојатен подарок, принудувајќи ги луѓето да се покорат на неговата волја.

Во Германија, младиот Месинг започна да настапува во циркуски и концертни програми, патувајќи со патувачки трупи низ земјата, покажувајќи ги своите таленти и предвидувајќи ја иднината. Години подоцна, за време на една од изведбите, беше поставено провокативно прашање од публиката за судбината на Адолф Хитлер ако тој отиде во војна со СССР. На што Месинг одговорил, доколку фирерот се осмели на таков чекор, сигурно ќе си го скрши вратот. Се разбира, таквото смело пророштво веднаш му било пријавено на Хитлер. А за неговата глава понуди 200.000 марки! Меѓутоа, во тоа време Месинг веќе побегнал од нацистичка Германија, а во 1939 година се населил во Советскиот Сојуз.

Инаку, од целото семејство Месинг само тој имаше среќа да преживее. Војната му ги одзеде сите роднини - неговите браќа, сестри и сите блиски роднини загинаа во ѕидовите на варшавското гето.

Работел како илузионист и хипнотизатор во Советскиот Сојуз. Неговата личност беше буквално обвиткана во ореол од тајни и мистерии, кои на крајот се претворија во легенди и гласини.

При посетата на првите редови за време на војната, луѓето се интересираа за едно прашање: „Кога ќе заврши проклетата војна? И точно го предвиде тој ден. Неверојатно, но фактот останува.

Некако во 1944 година, по еден од настапите организирани во еден од клубовите во Новосибирск, затропа некој на вратата од неговата соблекувална.

Месинг, исцрпен по сесиите за хипноза, ги игнорираше правилата што ги воспостави и ја отвори вратата. Во тој момент раката како да посегна по самата врата. Пред него стоеше полничка жена со необична убавина.

Токму Аида Рапопорт го замоли Волф да му биде помошник.

Месинг веднаш сфатил: „Ова е судбина“ и ја повикал Аида како асистент за следниот настап. Ниту еден од нив не бил млад: Волф наполнил 45 години, Аида малку помлада од него.

Месинг чувствуваше дека тој и оваа жена, која долета во неговиот живот толку неочекувано, направија, така да се каже, една целина од две половини кои се надополнуваат една со друга.

Од тој момент Аида и Волф станаа неразделни.

Аида го зеде во свои раце не само животот во ергенскиот стан, туку и сите работи на нејзиниот сопруг: закажуваше состаноци, правеше распоред на турнеи, преговараше, договараше или одбиваше предлози. Таа не само што настапи со него на сцената, туку практично го надгледуваше концертот, пренесувајќи забелешки од публиката и понекогаш отстранувајќи ги гледачите кои се обидуваа да го навредат Месинг.

По бракот, парот Месинг живееше неколку години во еден од московските хотели, а потоа, по наредба на Сталин, им беше доделен посебен стан. Домашната работа целосно падна на рамениците на сопругата, која покрај нив резигнирано се грижеше за својот сопруг, како каприциозно дете. Понекогаш се доаѓаше до точка на апсурдност: Месинг одбиваше да повика такси или да го измеша шеќерот во чашата, додека трогателно гледаше како неговата Аида веднаш ја зема чинијата, лажицата или ножот за да го исече месото на нејзиниот сопруг.

Волф Месинг ја обожаваше својата сопруга, која го замени семејството што го изгуби толку рано.

Немаше друга жена во неговиот живот ниту пред Аида, ниту после неа.

Жените одбиле врска со Волф, ужаснати кога дознале дека тој може да им ги чита мислите. Кога ја прашале Аида дали се плаши од такво нешто, таа низ смеа објаснила дека никогаш немала лоши мисли и дека нема од што да се плаши.

Специјалистите подоцна ги проучувале изведбите на Месинг каде утврдиле дека Аида ја има моќта на медиум и дека таа самата ги читала мислите на публиката и не прави грешки.

Нивната голема љубов и среќа траеше само 15 години. На Аида и се слоши, а лекарите рекоа РАК. Хемотерапијата и зрачењето не и помогнаа.

Аида понатаму го следела сопругот. Но, болеста го направи својот данок и со текот на времето ослабената жена едвај стоеше на нозе за време на двочасовниот настап.

Наскоро Аида беше целосно во кревет. Волф, целосно со скршено срце, минал денови покрај креветот на својата болна сопруга. Што мислеше тогаш? Дали се каеше што тој и Аида немаа деца? Или, напротив, му беше мило што нема наследници на кои може да им го пренесе својот страшен подарок.

Веројатно е навистина страшно да се знае сè однапред, да се предвиди смртта на саканата личност која ја сакате повеќе од се на светот... Лекарите за да го расположат Месинг почнаа да велат дека и такви тешко болни пациенти имаат случаи на подобрување, а понекогаш и целосно закрепнување. Но, кој, ако не Месинг, знаеше дека ова е целосна лага.

Мрачно слушајќи ги нивните приказни, тој еднаш не можеше да издржи: „Тоа е нешто што можете да го кажете на другите, но не и на мене. Сигурно знам дека Аида ќе умре на 2 август 1960 година во седум часот навечер“.

Секако, никој не и посакал смрт на несреќната жена, но сите пукале од љубопитност: дали овојпат ќе се оствари предвидувањето на големиот бајач. И умрела токму во денот и часот што и ги предвидел сопругот. Ден претходно Аида го замолила да и ја исполни последната волја: „Датумот на моето раѓање не го пишувајте на споменикот. Не ми се допаѓа кога шетаат по гробиштата и бројат кој колку години живеел некој.“ И тој направи сè како што таа побара.

По смртта на Аида, Месинг не можеше да се опорави долго време. Му требаше една година да се врати на сцената.

И кога се врати имаше помошници, но Аида никој не можеше да ја замени.

Волф Месинг однапред го знаел денот на неговата смрт, а кога го кажал, некои му поверувале, а други не. Сепак, се се случи токму онака како што тој предвиде. Одејќи во болница на операција, се прости од сите знаејќи дека од таму нема да се врати. И како и да го уверувале лекарите дека се работи за едноставна хируршка интервенција, тој знаел дека тоа е крајот. Зошто човек кој ја надживеал својата љубов четиринаесет години да се плаши од смртта.

Инаку, Месинг е запаметен како човек со необични способности, па многу луѓе сè уште внимателно ги следат неговите пророштва и веруваат дека периодот на „невообичаена“ болест ќе трае неколку години, ( ја предвидел короната) но веќе во овој период треба да се појави „спасител“ кој ќе го убеди светот дека патот до мирот е многу подолг, подобар од трката во вооружување и заканата од нуклеарна војна.

Извор: Стил курир

Фото: профимедиа