Замрзнатите прстени на Бајкалското езеро: Мистерија која не можат да ја решат

Постојат различни теории за мистеријата за „ледените прстени“ на руското езеро Бајкал, од кои некои достигнуваат 7 километри во дијаметар. Најпопуларната теорија, меурчиња од метан, на крајот беше оспорена од објективни геолошки причини.

Ледените прстени на површината на езерото Бајкал се предизвикани од едемите под ледената кора, открива ново истражување во едно списание кое проучува вода. Студијата се занимаваше со формации, од кои некои се со дијаметар до 7 километри, па дури и се видливи од вселената.

Да се​​заклучи, заеднички меѓународен тим истражувачи од Франција, Русија и Монголија патувал до езерото во текот на две години, 2016 и 2017 година, за да дупчатдупки во мразот и да ги ослободат сензорите во водата под мразот.

Езерото, најголемиот извор на слатководни води во светот, се чини дека има многу топли вртежи кои течеат во насока на стрелките на часовникот под мразот.

Сепак, центарот на вителот обично има најслаби струи, што објаснува зошто центрите на овие прстени сè уште задржуваат екстремно густ мраз.

Неговата дебелина одамна им дозволуваше на луѓето редовно да одат преку езерото, рече Главниот иследник Алексеј Кураев, доцент на лабораторијата за просторна геофизика и океанографија на Сојузниот универзитет во Тулуз.

Самите прстени испуштаат одредени звуци, како резултат на мразот. Сепак, тие можат да бидат многу опасни. Тие се во можност да повлечат цели комбиња, дури и помали камиони и буквално да ги „закопаат“ под ледената кора.

„Тоа е многу долго езеро и ако сакате да одите од една до друга страна, треба да одите 400 километри во еден правец, а потоа 400 километри до другиот брег. „Но, патот преку мразот е оддалечен само околу 40 километри, така што изборот е јасен“, рече Курајев за „Лајв Лајф“.

Сензорите ја мереа температурата на водата во вителките, а таа е 1 до 2 степени Целзиусови потопла од околната вода, додека самите вители се познати по формата на леќи - нешто што ретко се појавува кај езерата, но често се наоѓа во океаните.

Според Курајев, езерото Бајкал не е единственото место што има вакви ледени прстени: во близина ги има и езерото Ховсгол во Монголија и езерото Телетско во Русија.

Научниците долго време работеа да утврдат како се формирале мразните прстени. Според една од најраспространетите теории, меури на метан од дното на езерото биле одговорни за појавата на овие прстени. Но, екипата на Курајев ја отфрли идејата, посочувајќи дека некои од овие ледени прстени потекнуваат од плитките точки на езерото, во области каде што емисиите на гасови се непознати.