Живот во изолација: Не знаеја дека имаше Втора светска војна

Преживеале екстремни зими во колиба среде шумата, отсечена од цивилизацијата

Сибирската тајга е едно од најизолираните места во светот и исто така е многу тежок терен за патување, како и речиси невозможно место за живеење. Кратките лета и долгите ладни зими речиси целосно ги спречуваат луѓето да се населат таму, поради што тајгата во Сибир е една од најголемите ненаселени области на светот. Областа од 8,1 милион квадратни километри опфаќа дури 10 проценти од земјишната површина на Земјата, при што нејзините жители претежно се мечки и лисици во текот на денот, додека волците ловат во текот на ноќта.

Просечната температура е минус 5 Целзиусови и рекордна измерената температура  од 67,7 степени под нулата. Веројатно сте слушнале приказни за јапонски војници кои повремено знаеле да се појават од џунглата несвесни дека војната завршила, но ова е уште поневеројатна приказна - за семејство кое не знаеше дека се случила Втората светска војна.

Неверојатната судбина во незнаење ја има едно руското семејство, кое помина повеќе од 40 години во замрзнататасибирската тајга, а во 1978 година тим од геолошки истражувачи налета на нив. Тие дознале дека семејството Ликов со децении живее во целосна изолација. Тие беа дел од „Стари ритуалисти“, гранка на Руската православна црква, која се раздели од нејзината мајка цркваво средината на 17 век заради осудување реформите.

Пред 1936 година, семејството живееше во населен дел од Русија, но откако еден од браќата беше убиен од советските патроли, отец Ликов го собра семејството и избега во длабочините на сибирската тајга, и никогаш повеќе не беа видени после тој ден.

Повеќе од 40 години, вака живееше Карп Ликов во дрвена колиба што ја изгради со сопругата и децата, на само неколку километри оддалечена од границата со Монголија. Кога решија да заминат во тајгата, беа четворица - Карп и сопругата Акулин, синот Савин и ќерката Наталија. Уште две деца се родени во пустелијата, Димитриј во 1940 година и Агафија во 1943 година. Тие имаа молитвени книги и стара Библија од која децата научија да читаат и да пишуваат.

Јаделе бобинки, одгледувале свој зеленчук и шиеле облека од ткаенина што сами ја направиле. Научија како да ловат без пушки, но и без стрели. Кога Дмитриј порасна, тој стана вистински експерт за лов, толку добар што тој беше разголен во зима на – 50 степени.

Во доцните 50-ти години на минатиот век, поради особено тешката зима, семејството се соочи со глад, а Акулина се разболе и умре, оставајќи го сопругот сам со деца.

Кога геолозите ги нашле, не можеле да веруваат дека некој преживеал во овие услови, што буквално личело на оние од средниот век. И покрај долгогодишната изолација, Карп љубезно ги поздравил, отфрлајќи сè што му понудија геолозите освен сол - што не го јаделе повеќе од 40 години.

Научниците исто така ги информираа - тие немаа идеја дека избувнала Втората светска војна, дека луѓето слетале на Месечината и дека постојат современи чуда од технологија што геолозите ги имаа со нив. Карп бил особено фасциниран, зјапајќи во проѕирна фолија донесена од истражувачите.

"Господи, што е тоа? Стакло е, но не се крши", се зачудил тој.

Есента 1981 година, три од нивните четири деца - Димитриј, Наталија и Савин, починаа за приод од неколку дена, покажувајќи ја нерскинливата врска еден со друг. Двајца ги покосиоткажување на бубрезите, додека Савин почина од пневмонија.

Геолозите во неколку наврати дошле во тајгата, убедувајќи ги Карпа и неговата ќерка Агиф да се преселат заедно со роднините кои живееле околу 240 километри, но одбиле. На крајот Карп починал во февруари 1988 година, а единствената преживеана ќерка на Агиф останала сама во дрвена колиба, принудена да опстанува во дивината.