Знаете ли зошто не се пуши во авион: И нема воопшто врска со безбедноста

Секоја професија има свои тајни, па затоа не е исклучок ниту онаа поврзана со одржување и летање авиони. Сепак, вработените во авијацијата често сакаат да зборуваат повеќе отколку што е потребно, па порталот Bright Side направи компилација на летачки признанија и тајни!

Не сите грешки се отстрануваат веднаш

Секако, сега немојте да мислите дека авионот ќе полета доколку се загрози безбедноста на патниците. Факт е дека многу работи детално се проверуваат пред секој лет, и ако има помали проблеми кои не влијаат на безбедноста, тие се поправаат при слетувањето, за да не се губи време поради доцнењето на летот.

Пилотот и копилотот јадат различна храна

Пред летот, пилотот и копилотот никогаш не земаат ист оброк. Причината е повеќе од едноставна - можно труење со храна, па доколку пилотот е веќе отруен, важно е копилотот да е целосно здрав. Сепак, не сите авиокомпании го практикуваат ова.

Вистинската причина за забраната за пушење

Постои заедничко мислење дека забраната за пушење во лет е поврзана со безбедносни прашања, но тоа не е точно. Имено, во минатото пушењето беше најнормално во авионите и немаше никакви безбедносни проблеми. Вистинската причина е, всушност, од економска природа, бидејќи воздухот во авионот постојано се филтрира, а чадот од тутун троши филтри и друга опрема побрзо.

Исклучете ги телефоните

Не, ако го оставите вашиот телефон вклучен, не може да има сериозна несреќа ниту вие да бидете виновни за авионската несреќа. Сепак, тоа може да доведе до мешање во приемот на сигналот, така што на пилотите може да им бидат одбиени важни информации од диспечерот. Очигледно, самите пилоти понекогаш го игнорираат ова правило.

Вработените и нивните семејства плаќаат за билети поевтино

Да, да, многу авиокомпании им нудат на своите вработени (и членовите на нивните семејства) значително пониски цени на билетите, а понекогаш и делат билети бесплатно. Во принцип, честопати се бара само плаќање на такса, додека самиот лет е бесплатен!

Најдобро време за купување билети

Се верува дека купувањето билети порано значително ја намалува цената, и тоа не е сосема точно. Најевтино е да се купат билети во вторник, среда и сабота, кога се нудат по нешто поевтина цена.

Бидете љубезни кон персоналот

Стјуардесите признаваат дека ќе водат повеќе грижа околу вас доколку сте љубезни. Значи, ако убаво објасните зошто не можете да седите покрај вашиот придружник, веројатно ќе има друго место за вас, а ако одлучите да бидете хистерични и груби, ќе останете таму каде што сте. Иста работа со храна и сè друго.

Катанецот нема да го заштити куферот

Ако сте го заклучиле куферот со катанец, знајте дека тоа нема многу да ви помогне. Имено, тие можат да се отворат со специјални уреди, често со топчесто пенкало, па може да доживеете непотребно оштетување на вашиот багаж.

извор:krstarica.com