Зошто луѓето овие денови на балкони и тераси врзуваат алуминиумска фолија? Постои добра причина ...

Колку може да биде досадно кога треба да се справиме со специфични, несакани гости на нашите балкони: гулаби, секој кој поминал низ тоа знае

Кога овие птици ќе решат да се сместат на нашите балкони и тераси, тие стануваат толку иритирачки што е тешко да се игнорираат. Гулабите се прилично бучни, особено ако стадото е големо, а згора на тоа се и многу валкани, што не принудува да ги чистиме тие места многу почесто од вообичаено.

Постојат многу различни методи за одвраќање на гулабите од покривите и балконите, а еден од нив вклучува користење на предмет што сите го имаме во кујната: алуминиумска фолија.

Вреди да го пробате овој метод - иако малку е рудиментиран. Се заснова на фактот дека гулабите, како и многу други птици, се вознемируваат од ненадејни блесоци на светлина. За таа цел, рефлектирачката површина на алуминиумска фолија е многу корисна - а исто така е евтина.

Постојат методи што можете да ги испробате:

Покријте ја оградата - или нејзината фасада - со алуминиумска фолија, прицврстувајќи ја цврсто околу железните носачи. Тоа не е особено пријатно за око од естетска гледна точка, но може да помогне да се одвратат гулабите.

Можете исто така да покриете со фолија некои предмети што ќе останат да висат надвор, како што се едноставни парчиња картон (или пластика или дрво), закачени на покривот или на тенда. Овие сјајни предмети ќе се движат на ветрот и ќе ја рефлектираат сончевата светлина, делувајќи како пречка.

Ова е истиот принцип што се користи за правење средства за заштита од птици од стари ЦД-а: компактни дискови (кои имаат метална страна со блескави бои кои трепкаат на сончева светлина и ги плашат птиците. Слично на тоа, старите огледала понекогаш се користат во градините и вегетаријанските области.

Овој едноставен и ефтин метод вреди да се проба. Дали сте пробале нешто друго што би функционирало добро?