Археолозите ја пронајдоа најстрашната гробница во Египет досега: Полна е со магични натписи, а еве за што служат

Фото: printscreen youtube

Капакот на саркофагот го содржи она што современите научници го нарекоа поглавје 178 од Книгата на мртвите

Археолозите неодамна открија гробница стара 2.500 години јужно од Каиро исполнета со бројни магични изреки наменети да се заштитат од каснување од змии.

Влезот во гробницата бил покриен со изреки кои имаат за цел да ги заштитат каснувањата од змии и да се обидат да привлечат змии како заштитници на гробницата, велат археолозите во преведеното соопштение.

„Акцентот на магичните изреки против змиите е веројатно последица на личниот избор на сопственикот на гробницата, бидејќи не постои познат сличен случај со толкаво внимание посветено на тие изреки“, Мирослав Барта, директор на Чешкиот институт за египетска археологија на Абусир, каде што е пронајдена гробницата, изјави за Live Science.

Кој бил сопственик на гробницата?

Неодамнешните истражувања покажуваат дека отровните змии биле почести во древниот Египет отколку денес. Во Египет често се наоѓаат гробници кои содржат некои од овие магични или апотропејски изреки против каснување од змија - но не толку како во оваа гробница, тврди Барта.

Абусир содржи голем број гробници, заедно со неколку пирамиди. Оваа конкретна гробница му припаѓа на човек по име Џехутиемхат, кралски писар кој живеел пред околу 2.500 години, кога древните Персијци го контролирале Египет, се вели во соопштението за вести, пренесува Live Science.

Иако поголемиот дел од гробницата на Џехутиемхат бил ограбен во античко време, неговиот саркофаг со делумни скелетни остатоци сè уште бил таму. Анализата на посмртните останки откри дека тој имал околу 25 години кога починал и дека боледувал од тешка форма на остеопороза - состојба поради која коските стануваат слаби и кршливи. „Се чини дека ова е дел од неговата генетска предиспозиција бидејќи остеопорозата обично се јавува на подоцнежна возраст“, ​​вели Барта. Други луѓе закопани во блиските гробови, исто така, страдале од остеопороза, што сугерира дека тие би можеле да бидат членови на семејството, се вели во соопштението.

Низа текстови и натписи

Саркофагот на Џехутиемхат содржи низа текстови и натписи. Капакот на неговиот саркофаг го содржи она што современите научници го нарекоа поглавје 178 од Книгата на мртвите.

Книгата на мртвите е серија на магични изреки кои им помагаат на заминатите да се движат низ подземјето, меѓу другото. Ова посебно поглавје од Книгата на мртвите содржи упатства и магични изреки кои се однесуваат на поставувањето на телото, како што е забележано од Универзитетскиот колеџ во Лондон на својата веб-страница. На саркофагот има и натписи на египетски божества, вклучувајќи го богот Банебџедет со глава на овен и богот на сонцето Ре (исто така напишан Ра).

Извор: klik.hr