Балашевиќ се појавил пред Тито во патики и џемпер: Урнебесна реакција од луѓето од обезбедувањето

Композиторот Миња Субота зборуваше за неодамна починатиот Ѓорѓе Балашевиќ и по тој повод 

раскажа една анегдота за која малкумина знаат.

Шокиран сум, ги гледав вестите и тоа е шок, да не веруваш во тоа. Кога малку се собрав, мојата прва мисла беше неговото семејство. Знам колку беше приврзан кон семејството, тој го создаде своето гнездо, му беше основа и инспирација, за мене е несфатливо што не' напушти, бидејќи е рано “, рече Миња и додаде:

„Тој замина рано, но остави многу големо богатство на неговиот град и на сите нас. Тој се прослави низ сите градови на поранешна Југославија. Тоа е шок во кој никој не верува, изјави тој за смртта на Балашевиќ

Миња се потсети и на анегдоти поврзани со панонскиот морнар и денот кога добил повик од Јосип Броз Тито:

Тој беше поканет во куќата на Тито, но таков каков што беше, отиде во џемпер и патики. Луѓето од обезбедувањето не можеа да поверуваат. Почнаа да барат луѓе со неговата градба за да го облечат, средат, но тој не сакаше, ја истурка својата мисија до крај“, се присети Миња Субота во емисијата „Пулсот на Србија“.

извор: стил.курир.рс

Поврзани вести:

Замина еден од најдобрите: Дино Мерлин и Здравко Чолиќ на трогателен начин се простија од Балашевиќ!


Викајте се и Нова Каледонија, јас пак сум ви земјак: Се сеќаваме на концертот на Балашевиќ во Скопје