Замина еден од најдобрите: Дино Мерлин и Здравко Чолиќ на трогателен начин се простија од Балашевиќ!

Тие со болка зборуваа за славниот уметник.

Познатиот кантавтор Ѓорѓе Балашевиќ почина на 67-годишна возраст, а оваа вест особено ги растажи неговите пријатели, а меѓу нив се и Здравко Чолиќ и Дино Мерлин, кои со трогателни зборови се простија од него.

"Не ми се допаѓа февруари, ниту бели зимски ѓаволи. Ги гледам истите траги во секој снег. Траги од стапала, број 40 и кој знае како, одат во заборав" - го испеа  хитот на Балашевиќ, Дино Мерлин, менувајќи некои зборови во стиховите, со солзи во очите и кнедла во грлото.Ни Здравко Чолиќ не можеше да го скрие неверувањето кога ја слушна оваа вест.

„Изненаден сум од веста за смртта на Балашевиќ. Мислите дека таков голем човек и уметник никогаш нема да ве напушти. Големиот поет и мојот голем пријател ги нема и затоа сите ќе останеме со огромна празнина Ова е болен удар. Непоправлива загуба за културниот и јавниот живот на целиот регион, како и на сите обожаватели на неговата музика во светот. Замина еден од најдобрите. Ви благодарам ,Џоле за сè “, изјави Чолиќ за Курир.

Викајте се и Нова Каледонија, јас пак сум ви земјак: Се сеќаваме на концертот на Балашевиќ во Скопје
Сакал само едно: Откриена последната желба на Ѓорѓе Балашевиќ