„Бев ИДИОТ, сите ве изневерив„: Новозеландскиот министер за здравство го прекрши карантинот

Министерот за здравство на Нов Зеланд се нарече себеси „идиот“ и си даде оставка, откако ги повреди строгите ограничувања на движењето, воведени со ширењето на коронавирусот, но засега останува на функцијата.

Министерот за здравство Дејвид Кларк изјави дека поднесе оставка до премиерот на Нов Зеланд, Јакинда Ардерн, откако призна дека возел автомобил на плажа долга 20 километри со семејството.

Кларк призна дека ги повредил мерките за ограничување на семејството, кои мора да останат дома, иако треба да биде пример за неговото однесување.

„Во моментот кога ги бараме историските жртви на новозеланѓаните, јас сите ги изневерив“, рече министерот во изјавата. „Бев идиот и разбирам зошто луѓето ќе се лутат на мене“, додаде Кларк.

Премиерката на Нов Зеланд, Јакинда Ардерн изјави дека ќе го разреши Кларк во нормални околности, но сега го остави на функцијата поради кризата. Го деградира на најниската хиерархиска позиција во владата.

„Она што го стори е погрешно и нема оправдување за тоа“, рече Ардерн. "Но, во овој момент мојот приоритет е нашата колективна борба против Ковид-19. Не можеме да си дозволиме големо нарушување во здравствениот сектор. Од таа причина, и само од оваа причина, д-р Кларк ќе остане на функцијата"- рече премиерката.

Но, тој не е единствениот. Главниот советник за здравство на шкотската влада Кетрин Калдервуд поднесе оставка во неделата вечерта, откако беше откриено дека таа ги прекршила двојно ограничувањата на движење предизвикано од пандемијата на коронавирус, а во исто време водеше кампања во која ги повикува Шкотите да останат дома.