Дали има посовршена работа? Италија бара 100 дегустатори на тирамису

Овој октомври, Тревизо, родното место на тирамисуто, ќе биде домаќин на Светското првенство во тирамису во 2025 година, каде што 240 верзии на најпознатиот италијански десерт ќе се борат за круната. Организаторите моментално бараат 100 љубители на храна кои ќе станат официјални судии, задолжени да дегустираат и оценуваат секој раскошен деликатес.

Настанот ќе се одржи од 10 до 12 октомври, давајќи им на љубителите на десерти можност да го остварат својот најсладок сон - да станат професионални дегустатори на тирамису.

Во текот на три дена, натпреварувачи од земји како Аргентина, Австралија, Канада, Франција, Германија, Ирска, Малезија, Холандија, Полска и Обединетото Кралство, како и бројни учесници од Италија, особено од регионите Венето и Фриули-Венеција Џулија, ќе се натпреваруваат за титулата светски шампион на историската Пјаца деи Сињори.

На натпреварот за лица над 18 години

Натпреварот е наменет исклучиво за непрофесионалци над 18 години, а учесниците мора да подготват или традиционална или креативна верзија на десертот. Традиционалниот рецепт вклучува шест состојки - пандишпан (савојарди), маскарпоне, јајца, кафе, какао во прав и шеќер - додека креативната категорија нуди поголема слобода во експериментирањето.

Тирамису, чие име значи „крени ме“ или „разубави ме“, е еден од најпрепознатливите италијански десерти во светот, познат по својата комбинација од кафе, какао и маскарпоне. Иако рецептите варираат, класичната верзија обично вклучува слоеви пандишпан натопен во кафе и богата смеса од маскарпоне, завршена со наросување какао во прав.

Првенството, кое постојано расте од своето основање во 2017 година, има за цел да ја прослави и автентичноста и прилагодливоста на десертот кој стана глобален симбол на италијанската кулинарска култура.

Повеќе информации, вклучувајќи ги правилата и упатствата за натпреварот, се достапни на официјалната веб-страница на Светското првенство во Тирамису.

Извор: BIZLife
Фотографија: Freepik