Најголемиот хотел на светот: Собира 30.000 луѓе

Често се среќаваме со хотели кои се опишуваат како најдобри, најголеми, најлуксузни во светот и слично, кои се прилично субјективни изјави...

Но, Abraj Qudai во Мека, навистина e најголемиот хотел во светот. 

10.000 соби, 12 кули, преку 70 ресторани, хелиодроми и конгресен центар со целосна големина.

Покрај тоа, саудиското кралско семејство има пет ката. За да ја разберете вистинската големина на овој хотел, треба да знаете дека хотелот MGM Grand во Лас Вегас моментално има најмногу соби - 6.198.

Овој хотелски проект е вреден 3,5 милијарди долари, со површина од околу 1,4 милиони квадратни метри. Во рамките на 12-те кули, 10 се за сместување со четири ѕвездички, додека останатите две ги имаат само најлуксузните апартмани со пет ѕвезди.