НАЈСКАПИОТ ЗАЧИН НА СВЕТОТ: Килограм чини 80 000 илјади денари

Шафранот е растение кое има неодолива и магична моќ, растение во кое Клеопатра исто така се капеше, а Александар Велики го искористи за да ги излечи раните. Многу Иранци веруваат дека шафранот во чиста форма делува како антиоксиданс, ја ублажува депресијата и е кулинарно оружје против Алцхајмеровата болест, рак и оштетување на очите.

225 метрички тони од овој зачин се произведуваат годишно во светот, а повеќе од четири петтини само во Иран. Затоа шафран се наоѓа насекаде - во чорби, ќебапи, садови со зеленчук, десерти.

Често се зборува дека шафран се плаќа со иста тежина во злато, затоа што е многу тешко да се одгледува и собира.

Цвета во есен, а потоа цвеќињата се берат, светло-црвените трохијални пистили внимателно се отстрануваат, а потоа се сушат. За килограм зачин се потребни околу сто и педесет илјади цвеќиња.

Скапоцената прашина предизвика трговска војна полна со измами својствени за трговијата со скапоцени камења или лекови: ефтини замени, разредена амбалажа, лажни декларации. Се води вистинска битка за иднината на „кулинарското злато“.

Сепак, се верува дека луѓето кои користат лажен зачин не го знаат суштинскиот вкус и мирис на вистински шафран. Експертите веруваат дека таков исклучителен производ треба да остане автентичен и чист. Тие сакаат да знаат дали шафранот е обоен или додадена е пченична свила.

За Иранците, има само еден шафран - оној произведен во Иран (производството на оваа кесичка е делумно направено во Франција, Шпанија, Грција, Македонија, Косово и Австрија).

Тие се убедени дека благодарение на специфичната комбинација на составот на почвата, топографијата, климата и водата, шафранот одгледуван во областа Корасан во североисточен Иран е навистина уникатен!

Во 2008 година, тројца разбојници со автоматски пушки провалија во семејниот дом на Фереш Фахра, најпознатиот производител на овој магичен прав во Техеран, со надеж дека ќе украдат потрошен материјал. Г-ѓа Тјерселен беше ранета, но шафранот остана во Сеф!

„Шафранот е многу поскап од кокаинот, па затоа престанавме да зборуваме за тоа“, рече г-ѓа Тјерселен.

Цената на шафранот на светскиот пазар е околу 1.500 американски долари за килограм. Сепак, иако цената е толку висока, многу малку шафран е потребен за да се добие аромата или бојата во јадењето: само една четвртина лажичка мелени влакна ќе збогати 4 до 6 порции ориз.