Познати готвачи откриваат која храна никогаш не ја нарачуваат во ресторан: Еве и зошто
фото:PIXABAY
На прашањето „Која храна никогаш не би ја порачале во ресторан?“ пристигаат различни одговори од готвачи кои се мајстори во нивниот бизнис. И додека некои ги наведуваат спомените од детството како причина, други посочуваат дека некои јадења никогаш не можат да бидат исти како кога се подготвуваат дома.
Ли Скит, сопственик на ресторан во Корнвол, Англија, посочува дека ништо не го отфрла како место каде цената на храната е висока, и каде производите воопшто не се земени предвид. Начин на работа - само да се „фрли“ храна на чинија и да се земат многу пари за неа - арогантен и мрзлив, истакнува Скит.
-Ако треба да набројам едно јадење што никогаш не би го порачал, тоа се школки, црн пудинг и грашок. За мене, ваквите јадења се одраз на лош ресторан.
Британката Џои О’Хара, учесник во бројни натпревари од ваков вид, истакнува дека никогаш не би нарачала печено пиле.
-Тоа е јадење што никогаш не може да биде толку вкусно како кога се подготвува дома, каде што можете да ги послужите и оние крцкави парчиња пилешко.
-Отфрлам сирова морска храна. Во исто време, никогаш не можете да бидете 100 проценти сигурни дека овошјето е свежо, изјавува Тарја Силвани исто од познат ресторан.
Талетите Чудасама, сопственик и готвач на индискиот ресторан „Теа Насто“ во Лондон, без размислување изјавува дека не би нарачал донер ќебап.
-Единственото нешто што не можам да го поднесам се бубрезите. Кога бев мала, мајка ми често подготвуваше зачинети бубрези за татко ми, кои имаа силен мирис што се чувствуваше во куќата неколку дена. Оттогаш не сум јадел бубрези. Кога јадам надвор, секогаш се одлучувам за нешто повкусно“, вели сопственикот на Спајс Тејлор, Анјум Ананд.
Францускиот готвач Ерик Гинјард изјавува дека не може да го поднесе мирисот на хамбургери.
-Кога ќе се најдам на место каде не сум сигурен дека храната што ја добивам ќе биде добра, секогаш порачувам наједноставни јадења. Никогаш не одлучувам за нешто комплицирано во ресторан на кој не му верувам, истакнува сопственичката и готвач на ресторан во Лос Анџелес, Мери Су Миликен.
Сопствениците на ресторанот „Близанци“ во Москва, Иван и Сергеј Березутски, имаат малку поинакво мислење.
-Ние само одбиваме храна што е расипана или не се јаде. Сè друго е предмет на дискусија.
Ким Вудвард е уште еден готвач кој не се двоуми да проба што можат да понудат другите ресторани.
-Нарачувам многу затоа што ме интересира како другите ресторани подготвуваат храна. Единствено што ретко нарачувам се пржени лигњи, бидејќи на многу места не изгледаат баш најдобро, посочува тој.
извор: Курир / Спутник