САД обезбедуваат 300 милиони дози, на потенцијална вакцина AstraZeneca коронавирус

Соединетите држави обезбедија скоро третина од првите милијарди дози планирани за експерименталната вакцина COVID-19 на AstraZeneca.

Иако не е докажано дека е ефикасно против коронавирусот, светските лидери ги сметаат вакцините како единствен вистински начин за рестартирање на застојните економии, па дури и за добивање предност пред глобалните конкуренти.

Откако претседателот Доналд Трамп побара вакцина, Министерството за здравство на САД се согласи да обезбеди 1,2 милијарди американски долари за да го забрза развојот на вакцините на „АстраЗенека“ и да обезбеди 300 милиони дози за Соединетите држави.

„Овој договор со AstraZeneca е главна пресвртница во работата на операцијата„ Warp Speed ​​“кон безбедна, ефективна, широко достапна вакцина до 2021 година“, рече американскиот секретар за здравство Алекс Азара.

Вакцината, претходно позната како ChAdOx1 nCoV-19 и сега како AZD1222, беше развиена од Универзитетот во Оксфорд и лиценцирана за британскиот АстраЗенека. 

Договорот во САД дозволува клиничко испитување на вакцината во доцната фаза - фаза III - клиничко испитување на вакцината со 30.000 луѓе во САД.

AstraZeneca, со седиште во Кембриџ, Англија, рече дека склучила договори за најмалку 400 милиони дози на вакцината и обезбедила капацитет за производство за една милијарда дози, при што првите испораки треба да започнат во септември.

Трка по вакцини

Многумина се борат за создавање на вакцина.

Владата на САД веќе има склучено зделки за поддршка на развојот на вакцините со М & Ј, Модерна и Санофи.

Шефот на Санофи ја налути француската влада претходно овој месец, кога рече дека дозите за вакцини произведени во Соединетите држави најпрво може да одат кај американски пациенти, со оглед на тоа што земјата го поддржала истражувањето.

AstraZeneca рече дека е во разговори со владите и партнерите ширум светот - како што е Институтот за серум во Индија - за да се зголеми пристапот и производството и дека разговара со различни организации за правична распределба и дистрибуција на вакцината.

„Би сакале да им се заблагодариме на владите на САД и Велика Британија за нивната значителна поддршка за забрзување на развојот и производството на вакцината“, рече главниот извршен директор на АстраЗенека, Паскал Сориот.

Институтот за серуми во Индија, најголемиот светски производител на вакцини по обем, го посвети еден од своите капацитети со можност да произведува до 400 милиони дози годишно за производство на вакцина во Оксфорд.

„Ние се зголемуваме на конзервативна основа од околу 4 до 5 милиони дози месечно“, рече главниот извршен директор Адар Пунавала за Ројтерс, додавајќи дека компанијата разговарала со AstraZeneca.

Заштита од Ковид-19?

Клиничкото испитување од I / II фаза на АЗД1222 започна минатиот месец за да се процени безбедноста, имуногеноста и ефикасноста кај над 1.000 здрави волонтери на возраст од 18 до 55 години низ неколку пробни центри во јужна Англија. Податоците се очекуваат наскоро.

Во моментов нема одобрени третмани или вакцини за СОВИД-19.

Владите, производителите на  лекови и истражувачите работат на околу 100 програми, а експертите предвидуваат безбедно и ефикасно средство за спречување на болеста, за да се развијат, процесот може да потрае од 12 до 18 месеци.

Само мал број од вакцините во развој напредуваат на човечки испитувања, индикатор за безбедност и ефикасност и фазата во која повеќето не успеваат.

„АстраЗенека признава дека вакцината може да не работи, но е посветена на напредување во клиничката програма со брзина и зголемување на производството во ризик“, се вели во извештајот.

Другите производители на лекови, вклучувајќи ги Pfizer Inc, J&J и Sanofi, исто така се во различни фази на развој на вакцини.

Иновио Фармацевтски производи со седиште во САД соопштија во средата дека експерименталната вакцина произведувала заштитни антитела и реакции на имунолошкиот систем кај глувци и заморчиња.

И Модерна оваа недела објави позитивни податоци за својата потенцијална вакцина, за која рече дека произведувала заштитни антитела во мала група на здрави волонтери.