Светското чудо- православниот манастир во Турција: Неверојатна глетка и исцелителна моќ

Подгответе се да ве воодушеви ова неверојатно историско место!

Манастирот Сумела е воодушевувачка глетка и симбол на духовна моќ. Еден  од најпосетуваните дестинации на истокот на Црноморскиот регион односно Турција каде и се наоѓа, а неговиот необичен изглед и местоположба го прават посебен во секое време од годината, особено во топлите летни месеци кога нуди добра сенка. 


Манастирскиот комплекс Сумела се состои од пештерна црква, која е центар на целата зграда, неколку параклиси, кујни, студентски соби, соби за туристи, библиотека и извор на света вода за која се верува дека има исцелителна моќ. Нека нејзините стари ѕидови и фрески не потсетуваат на силата на верата и убавината што се крие во секој од нас. 

Манастирот Сумела е посветен на Богородица лоциран во Карадаг во рамките на Понтските планини, во областа Мачка во провинцијата Трабзон, Турција.