Тестирање кое го контаминира окенот: Пред повеќе од седум децении, САД тестираа атомска бомба во Пацификот, а последиците сè уште се чувствуваат

Тестирање кое го контаминира окенот: Пред повеќе од седум децении, САД тестираа атомска бомба во Пацификот, а последиците сè уште се чувствуваат

На 24 јули 1946 година, САД го спроведоа првиот подводен атомски тест на коралните атоли во Бикини, дел од Маршалските острови во западен Пацифик, а неговите последици по здравјето на населението се чувствуваат и денес.

На истата област, чие население беше присилно иселено во 1954 и 1956 година, беа тестирани и водородни бомби, а последиците од високото зрачење сè уште ги чувствуваат жителите на пацифичките острови.

Една година порано, Соединетите Држави ја завршија Втората светска војна со бомбардирање на јапонските градови Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 година. Бомбардирањето го одобри американскиот претседател Хари С. Трумана, а го спроведе воздухопловните сили. Овој чин и денес предизвикува осуда, иако ја заврши војната. Во текот на 20 век, повеќето земји кои развиле нуклеарно оружје извршиле тестови.

Тестовите откриваат како функционираат овие оружја под различни околности и како се однесуваат структурите кога се наоѓаат во радиусот на експлозијата. Нуклеарните тестови честопати се доказ за научната и воената моќ на една земја и се изведуваат за заплашување на противниците, па затоа многу тестови беа од политичка природа.

Првото нуклеарно оружје беше активирано од Соединетите држави во Ново Мексико на 16 јули 1945 година, на „Тринити тест“, чија моќ беше еднаква на 20 килотони. Првата хидрогенска бомба, наречена „Мајк“, беше тестирана на Атолот Еневетак на 1 ноември 1952 година, а исто така беше извршена од САД. Најмоќното нуклеарно оружје некогаш тестирано е „Царската бомба“ направена од СССР и падна над Новата Земја на 30 октомври 1961 година, чија моќ беше еднаква на дури 50 мегатони.

Тогашните нуклеарни земји ја потпишаа Повелбата за ограничување на нуклеарното тестирање, со што се обврзаа да не го тестираат тоа оружје во атмосферата, под вода или во вселената. Подземни нуклеарни тестови беа дозволени, Франција продолжи со атмосферските тестирања до 1974 година, а Кина до 1980 година. Подземните тестирања продолжија во САД до 1992 година, во СССР до 1990 година, во Велика Британија до 1991 година и во Франција и Кина до 1996 година.

По потпишувањето на Договорот за долг дострел за тестирање во 1996 година, сите тие држави ветија дека ќе го прекинат нуклеарното тестирање. Двете нуклеарни сили кои не ја потпишаа Повелбата - Индија и Пакистан - го спроведоа последниот познат тест во 1998 година. Во модерно време, последниот нуклеарен тест го изврши Северна Кореја во февруари 2013 година.